Klaar voor de toekomst, met behoud van het verleden

de werekd mooier maken
Alle Berichten

De Hoogbrug in het historische centrum van Delft is weer open voor al het verkeer. De brug bij het Achterom en de Lange Geer is op donderdagochtend 11 juli feestelijk in gebruik genomen. De brug is nu klaar voor de toekomst, met behoud van het verleden.

Vijftiende-eeuwse brug gerestaureerd

De Hoogbrug, die vermoedelijk dateert uit de vijftiende eeuw, was enkele jaren afgesloten vanwege veiligheidsrisico's. Uit onderzoek bleek dat de brug in een slechtere staat verkeerde dan aanvankelijk gedacht, wat leidde tot een langdurig en complex renovatieproces. De restauratie richtte zich zowel op het versterken van de brug als op het behoud van het historische karakter.

Monumentale waarde behouden

Als rijksmonument met een hoge historische waarde, was het behoud van de authentieke uitstraling van de Hoogbrug een topprioriteit. Bij de restauratie werden nieuwe elementen zorgvuldig afgestemd op het origineel. Nieuwe stenen hebben wij speciaal laten maken bij een steenfabriek, in dezelfde kleur en met dezelfde structuur. Zo blijft de uitstraling van de brug zoals hij is.

Wij willen dat mensen zich afvragen wat wij al die tijd eigenlijk gedaan hebben. Want als mensen niks nieuws zien, is dat een groot compliment.

Oude glorie in een nieuw jasje

De brug moest ook sterk genoeg zijn om het moderne verkeer, inclusief hulpdiensten, te kunnen dragen. De brug was namelijk ooit gebouwd voor paard en wagen. Daarom is de brug nu voorzien van een betonnen brugdek. De brug is nu zo sterk dat zelfs een brandweerwagen vol met water weer over de brug kan.

Ons doel was om zo veel mogelijk oud materiaal te behouden, maar dan in een nieuwe, toekomstbestendige jas. En dat is gelukt!


Cta afbeelding

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Vul een naam in
Vul een geldig e-mailadres in
Voer een bedrijf in
Vul telefoonnummer in
Vul een vraag in

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn hierop van kracht.