de wereld mooier maken
Alle Berichten

Het innamepompstation aan de Bergsche Maas is officieel geopend. In opdracht van Evides Waterbedrijf heeft G. van der Ven B.V. Aannemingsbedrijf uit Brakel het nieuwe innamepompstation, dat oppervlaktewater inneemt om drinkwater van te maken, aan de Bergsche Maas gerealiseerd. 

In maart 2019 startte Van der Ven met de bouw aan het pompstation. Nu, ruim 2 jaar later is het project volledig afgerond met een mooi resultaat. Met een maximale capaciteit van 24 mᶾ per seconde is dit het grootste ruw water innamepompstation in Nederland.  

Een project vol uitdagingen

De vele disciplines, de technische en logistieke uitdagingen, de unieke fasering en de bijzondere maar moeilijk bereikbare locatie maakte het tot een project vol uitdagingen. Het project kent een samenspel van waterbouwkundig werk, funderingswerk, betonwerk, bouwkundig werk, werktuigbouwkundig en elektrotechnische installaties en terreininrichting.  

Het is gaaf om te zien dat we met een hecht team dit uitdagende project in een kort tijdsbestek hebben gerealiseerd. We hebben een gigantisch mooi gebouw gerealiseerd met z’n allen!  

Ties von den Hoff – Uitvoerder

Twee delen toch één!

De fasering van de bouw was uniek. Het lijkt één gebouw, maar is  in twee delen gebouwd. De diepe kelder is los van het naastgelegen gebouw gebouwd. Dit om zettingsverschillen tussen de 2 gebouwdelen onafhankelijk te laten plaatsvinden. Nadat beide delen gereed waren zijn de 2 delen aan elkaar gestort tot 1 geheel. Deze bouwmethodiek heeft er ook aan bijgedragen dat we in het ‘lage deel’ konden starten met de afbouw, terwijl het betonwerk van de kelder nog niet gereed was. Zo hebben we naast het voorkomen van scheuren door zettingen ook de doorlooptijd kunnen verkorten.

Meer dan 3500 kuub beton

Het betonwerk binnen dit project was niet alleen een omvangrijke klus, met meer dan 3500 kuub beton en 490 ton wapening, maar ook complex. Het was complex vanwege het deels uitvoeren van doorlopende wanden in CUR100, het instorten van prefab betonelementen, toepassen van verschillende mengsels passend bij de seizoenswisselingen en het maken van de esthetische vormgeving van het gebouw dat tegelijkertijd ook de constructieve functie vervuld. Wat de constructie vooral bijzonder en uitdagend maakte is de omgekeerde opzet van het dak en de vloer van de overstek. Het dak steunt niet op de vloer, maar de vloer hangt aan het dak en vormen samen een sierlijst aan de waterzijde.

Duurzaam

De opzet van het project is zowel qua functie als qua constructie gericht op duurzaamheid. Het gebouw is zo vormgegeven dat het samen met het sedum dak zoveel mogelijk opgaat in het landschap van de Biesbosch. De voorzijde van het gebouw is voorzien van meedraaiende zonnepanelen om optimaal gebruik te maken van het zonlicht. Het gebouw is constructief vrij van dragende tussenwanden wat toekomstige wijzigingen makkelijker mogelijk maakt. De betonconstructie rondom de pompbehuizingen is zo gemaakt dat die in de toekomst zonder aan de constructie van de kelders te komen kan worden aangepast als dat noodzakelijk mocht zijn.

Klaar voor de toekomst

Door  klimaatverandering en de wisselende waterkwaliteit in de rivier de Maas was dit een belangrijk project. Het nieuwe innamepompstation heeft een maximale capaciteit tot 24 m3 per seconde en kan omgerekend in minder dan twee minuten een olympisch zwembad vullen. Met dit innamepompstation is Evides in staat om nog sneller meer water in te nemen voor hun spaarbekkens en water uit de Maas in te nemen wanneer deze op zijn best is. Het nieuwe innamestation is daarmee klaar voor de toekomst en kan hiermee  betrouwbaar drinkwater voor het overgrote deel van Zuidwest Nederland blijven garanderen.

fotografie: Mediataal.com

Cta afbeelding

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Vul een naam in
Vul een geldig e-mailadres in
Voer een bedrijf in
Vul telefoonnummer in
Vul een vraag in

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn hierop van kracht.