De bouw van de nieuwe Bredase busremise: dat is zo’n project waar onze ogen van gaan glimmen. Niet alleen omdat er straks langs de snelle busbaan een gloednieuwe plek is voor 180 elektrische bussen. Ook omdat het een mooi voorbeeld is van samenwerken in bouwteam.
Hoe belangrijk is een goede samenwerking als het gaat om de realisatie van een groot project als dit? “Het is alles”, vinden Eefje Mollet en Cor van der Vorm. Als technisch manager en projectmanager namens Van der Ven en KWS zijn ze nauw betrokken bij het project.
Stallen, wassen en opladen
De nieuwe remise ligt pal aan het hoogwaardig openbaarvervoernetwerk (HOV-netwerk) van Breda en heeft alles onder één dak, weet Cor: “Een wasstraat, een plek voor onderhoud, kantoren en een kantine voor de chauffeurs. Op het vier hectare grote terrein is uiteraard plek om 180 elektrische bussen te stallen en te laden.”
30 jaar
De provincie Noord-Brabant is de opdrachtgever voor de realisatie van dit project. Dat is bijzonder, omdat normaal gesproken de vervoerder zelf zorgt voor een kantoorgebouw en overige voorzieningen, zegt Eefje. “De provincie wil dat het gebouw en het terrein zeker 30 jaar meekunnen. Concessies voor busvervoer worden afgegeven voor acht tot tien jaar. Dat verklaart waarom de provincie dit naar zichzelf heeft toegetrokken.”
Samen de regie
Omdat de provincie weinig ervaring heeft met dit soort projecten, is er extra aandacht voor de onderlinge samenwerking tussen de verschillende partijen. “Wij pakken daarom samen de regierol”, legt Eefje uit. Dankzij de hulp van een samenwerkings coach schakelt het team goed met elkaar. “Zo’n coach maakt een persoonlijke analyse van drijfveren, krachten en valkuilen. Daardoor leer je de mensen met wie je nauw samenwerkt, snel goed kennen. En werk je lekkerder samen.”
Team laten shinen
Ook Cor is enthousiast over deze aanpak. “Wij willen het team laten shinen! Daarom helpen en ondersteunen Eefje en ik volop. Zo lukt het om met vallen en opstaan met heel veel verschillende bloedgroepen en disciplines fijn met elkaar samen te werken. Dan komt er positieve energie vrij en werken mensen met plezier.”
Perfecte match
Ook de match tussen Eefje en Cor is goud waard, zeggen ze allebei: “Wij begrijpen elkaar. En durven over de schutting van onze eigen organisatie te kijken naar dat ultieme doel: het moment dat de burgemeester of commissaris van de koning het lintje doorknipt.”
Nieuwe energie
Voor het zover is, zijn er nog genoeg uitdagingen, benadrukt Cor. “De planning is strak, bijvoorbeeld. Er is daarnaast een flinke stikstofuitdaging omdat de remise grenst aan een natuurgebied. Het betekent werken met NOX-filters en elektrisch materieel. Dat laatste vraagt om een zorgvuldige planning; ondanks ons eigen ruime machinepark is elektrisch hijsmaterieel lastig te vinden. Ook op het gebied van ecologie zijn er uitdagingen. Om ontheffing te krijgen vanuit de wet Natuurbescherming komt er een hoogwaardige ecologische zone én komt er een natuurdak. Dat laatste is meer dan een sedumdak, maar echt een ecologisch doordacht geheel.”
En hoewel het met de onderlinge samenwerking wel goed zit, wil dat niet zeggen dat er niet soms lastige gesprekken nodig zijn. “Maar die verlopen constructief. Als je uitspreekt waar het knelt, klaart dat de lucht. En dat geeft nieuwe energie.”