Duurzaam in uitvoering én samenwerking

de werekd mooier maken
Alle Verhalen

Nederland beschermen tegen water is topprioriteit. Ook in Arnhem. Hier werkt de bouwcombinatie Samen, bestaande uit Van der Ven, Ballast-Nedam en Hakkers, aan de dijkversterking van de Rijnkade. Manager projectbeheersing Marco de Haas en hoofduitvoerder Dick Vos nemen een spreekwoordelijke duik in het eerste Van der Ven-project waarbij de bouwplaats volledig emissieloos is. Een sterk staaltje mooi, mooier, mooist.

De Arnhemse Rijnkade is een plek waar bewoners, ondernemers en toeristen wonen, werken en elkaar ontmoeten. Ook beschermt de kade de stad tegen het stijgende water. Over de aanloop van het project vertelt Marco: “We onderscheidden ons in de aanbesteding door emissiereductie, samenwerking en doordat we voor omwonenden de overlast zoveel mogelijk voorkomen.” Het plan is vanaf oktober 2023 in uitvoering. Ondanks de uitdagingen die een innovatief project van dit kaliber met zich meebrengen, verloopt de uitvoering voorspoedig.

Beschikbaar materieel

Van emissieloos damwand drukken tot een bouwkeet met zonnepanelen: alles in dit project ademt duurzaamheid. Door het vele elektrische materieel is een goede stroomvoorziening een must, weet Dick. Daar is dan ook goed over nagedacht. “Langs het hele werk is een tijdelijk laadnetwerk. Hierdoor kunnen tien stuks materieel tegelijkertijd aan het stroomnetwerk. Er zijn twee laadpleinen die ’s nachts materieel opladen voor de volgende werkdag.”

Van emissieloos damwand drukken tot een bouwkeet met zonnepanelen: alles in dit project ademt duurzaamheid. Langs het hele werk is een tijdelijk laadnetwerk aangelegd. Hierdoor kunnen tien stuks materieel tegelijkertijd aan het stroomnetwerk.

Machineplanning leidend

Emissieloos werken betekent vooral ánders kijken naar de planning. “Het beschikbare materieel is leidend en niet de bouwplanning. Opschalen, even gas geven, is moeilijk. Een paar uur langer doorwerken met de hele ploeg ook. Accu’s zijn na een werkdag leeg en opladen kost tijd”, zegt Dick. Voor hem is dit allemaal vooral een interessante uitdaging. “Tot nu toe krijgen we het altijd rechtgebreid”, zegt hij vol vertrouwen. 

Iemand een elektrische rupskraan?

Beschikbaarheid van groot materieel is iets om rekening mee te houden. Dick: “Klein materieel is geen probleem. Dat hebben we zelf of huren we. Een extra rupskraan of mobiele kraan is normaal gesproken een kwestie van één telefoontje. Maar niet als je een elektrisch exemplaar nodig hebt. Die zijn er maar weinig én vaak staan ze al op andere projecten. Vandaar die strakke machineplanning.”

Een extra rupskraan of mobiele kraan is normaal gesproken een kwestie van één telefoontje. Maar niet als je een elektrisch exemplaar nodig hebt.

Land- en waterhub

Ook het vervoer rondom de bouwplaats is emissieloos. Dick: “Er is een land- en een waterhub. Op die tijdelijke opslag- en verzamelplekken buiten het centrum brengen leveranciers kleinere goederen. Wij vervoeren die vervolgens weer elektrisch naar de bouwlocatie. Dat zorgt trouwens ook voor minder vervoersbewegingen. En dat is weer fijn voor omwonenden.”

Goed contact

De overlast voor de omwonenden beperkt bouwcombinatie SAMEN zo goed mogelijk. Marco: “Het emissieloze materieel is natuurlijk stil en geeft geen uitstoot. Dat zijn al twee belangrijke pluspunten. Maar we doen meer. Rondom de bouwplaats hebben we een buurtmaatje. Dat is iemand die bekend is in de buurt en projectvragen van omwonenden beantwoordt. Verder zijn we betrokken bij verschillende buurtinitiatieven, hebben we goed contact met de wijkagent en via de Rijnkade-projectapp houden we alle geïnteresseerden op de hoogte, ook van last-minute wijzigingen in de planning.”

SAMEN

Dick en Marco zijn allebei hartstikke trots op het bijzondere project. “Het past goed bij Van der Ven”, geeft Marco aan. Dick is het met hem eens. “Het werk is gevarieerd: we slopen, brengen keringen aan in het water, leggen riolering aan, doen hijs- en grondverzetwerk: het is het werk waar de meeste collega’s blij van worden.” Het werken in bouwcombinatie bevalt ook goed. “Natuurlijk moet je elkaar in het begin leren kennen, dat spreekt voor zich. En dat je op een hele andere manier te werk gaat, is soms ook zoeken. Een samenwerkingscoach gaf ons een zetje, dat hielp bij de samensmelting tot één team. Intussen zijn we goed op elkaar ingespeeld en is het onderling vertrouwen groot.” Kortom: ook in relaties en samenwerkingen zet Van der Ven hoog in op duurzaamheid.

Cta afbeelding

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Vul een naam in
Vul een geldig e-mailadres in
Voer een bedrijf in
Vul telefoonnummer in
Vul een vraag in

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn hierop van kracht.